Close

Informácie na baleniach výberovej kávy 2

Metóda spracovania

Káva nie je v skutočnosti zrno ale semeno ovocia – bobule, ktorú voláme čerešňa pre jej tvar a typicky (ale nie vždy) červenú jasnú farbu keď dozreje. Kedže je náročné odstrániť všetky vrstvy tohto ovocia môže byť použité strojové zariadenie alebo aj fermentácia. Nazýva sa to spracovanie kávy a metóda spracovania výrazne ovplyvňuje chuť kávy. Preto je dôležité všimať si typ spracovania na etikete balenia.

Suché spracovanie (natural)

Po zbere je káva aj s dužinou pomaly sušená na slnku. Táto metóda spôsobuje sladkú a ovocnú chuť s plnším telom.

Mokré spracovanie (washed)

Dužina sa po zbere odstráni vodou a  potom sa kávové zrná vysušia. Táto metóda dáva vyniknúť prirodzenému profilu kávy. Má transparetnú chuť a jemnejšie telo v ktorom vyniknú viaceré chuťové nuansy.

Honey & Polo-suchá metóda

Tieto kávy sú sušené s rôznym množstvom dužiny na kávových zrnkách. Čím viac dužiny ostáva, tým väčšiu má káva sladkosť a telo.

Najlepší spôsob ako pochopiť rozdieli medzi spracovaniami je ochutnať a porovnať ich.

Odroda a varieta

Každý poľnohospodársky produkt má niekoľko „odrôd“ alebo kultivarov (čo znamená, že boli zámerne kultivované na určitý účel) a káva nie je výnimkou.

Odroda a varieta majú významný vplyv na konečnú chuť. Súčasný trend výberových káv je Arabica, druh známy pre svoju arómu lahodnú chuť. Robusta je ďalším bežným druhom, avšak má horkejšiu, zemitú, drevnatú chuť a výraze viac kofeínu.

Potom máme variety a kultivari: Caturra, Catuai, Bourbon, Typica, Geisha, Heirloom, Pacamara a oveľa viac. Bourbon má sklon byť sladký napríklad. Heirloom má jemné čajové telo, jasmínovú arómu a komplexnú chuť. Keď dokážete cítiť vplyv spracovania na chuť kávy, je čas venovať pozornosť varietám. Krása výberovej kávy je v tom ako je každá káva jedinečná.

Nadmorská výška

Vo všeobecnosti  čím pomalšie kávovník rastie, tým viac času majú cukry sa rozvinúť. Toto vedie k sladším a komplexnejším kávam. Ak porovnáme dve farmy v tom istom regióne, tá vo vyššej nadmorskej výške má chladnejšiu klímu. 

Z tohto dôvodu bývajú kávy z vyšších nadmorských výšok interpretované ako lepšie. Ale pozor toto vás môže ľahko pomýliť. Napríklad 1100 m.n.m. bude chladnejších v Brazílli ako v Ekvádore. A potom treba zvážiť vplyv morských prúdov, vetra a ďalších. Nadmorský výška je užitočná informácia ak je pochopená v širšom kontexte.

Dátum praženia

Čerstvosť je jeden z najväčších kľúčov pre zážitok zo šálky kávy.  Všeobecné pravidlo je čím čerstvejšia káva tým lepšia, preto je dôležité všímať si dátum praženia. Väčšina pražiarní odporúča kávu spotrebovať do 1-3 mesiacov od dátumu praženia. Po uplynutí tejto doby káva postupne stráca svoj chuťový potenciál a arómu.

Chuťový profil

Popisy kávy by sa dali rozdeliť do „profesionálneho“ štýlu s množstvom chuťových poznámok a „všeobecného“ štýlu s popisným jazykom, ktorý pomôže pochopiť, čo budete cítiť.

Chuťové deskriptori ktoré si môžme prečítať na baleniach výberovej kávy sú jednoduché a zrorumiteľné (napr. čokoláda, oriešky, ovocná a niekedy zase bývajú ohromujúce ako napr. černice s krémom alebo šiška. Tento typ opisu je populárny na svetlo pražených výberových kávach, ktoré majú rozdielne chute.

Dátum zberu

Premýšľajte o káve rovnako ako o každej zozbieranej plodine; čerstvé zvyčajne lepšie chutí. Zatiaľ čo zelená káva je relatívne stabilná pri skladovaní je tiež náchylná na teplotu, vlhkosť, slnečné svetlo a veľké výkyvy. Bez správnych spôsobov skladovania má zelená káva, ktorá je staršia ako 1 rok od zberu, vysoký potenciál strácať kvalitu. Niektoré druhy kávy strácajú svoju chuť rýchlejšie a niektoré pomalšie. Dátum zberu sa zvyčajne uvádza v rozmedzí (napríklad v marci až apríli, pretože stromy sa nezberajú rovnomerne v každej časti farmy a môže trvať mesiace, kým sa celá úroda zozbiera a spracuje. Pri sledovaní dátumu zberu je dôležité mať na pamäti, že zriedka nájdeš kávu, ktorá bola zozbieraná v priebehu posledných 2-3 mesiacov. Je to preto, že každá káva musí prejsť spracovaním, sušením, odpočinkom po dobu 6-8 týždňov, prepravou cez oceán a kontrolou kvality, kým sa dostane do pražiarne. Je to vlastne zázrak, že dokážeme získať tak čerstvú kávu.

Záver

Na etiketách býva veľa informácii, ktoré niekedy zákazníkov zahlcujú. Niektorí pražiari dávajú na balenie len to najpodstatnejšie a ostatné informácie uvádzajú na svojej webovej stránke. Ide hlavne o to aby vám pomohli vybrať tú najlepšiu kávu pre vás. Zistite aké krajiny pôvodu vám najviac vyhovujú. Aké spracovanie vám viac chutí ? Budte otvorení, dve kávy z tej istej krajiny nebudú nikdy chutiť rovnako. Každá oblasť, farma dokonca aj kopec produkuje kávu s jedinečnými chuťovými vlastnosťami.

Dúfam, že vám to pomohlo pochopiť viac toho, čo v dnešnej dobe vidíme na obloch kávy.