Mount Elgon - Uganda
Chuťový profil: marcipán, karamel, horká čokoláda, slivka
Popis produktu
Cultivar: | SL14, SL28 & Nyasaland |
Process: | Natural |
Flavour notes: | Marzipan, caramel, dark chocolate, plum |
Producer: | The Coffee Yard |
Region: | Mbale, Mount Elgon |
Altitude: | 1800 - 2200 masl. |
Q sore: | 85 pts |
Harvest: | Jan 2024 |
MOUNT ELGON - UGANDA
The Coffee Yard je novým obchodným partnerom spoločnosti The Coffee Gardens, ktorá podporuje Normana Mukurua a jeho tím pri dodávaní káv. The Coffee Gardens poznajú Normana už niekoľko rokov a vybudovali si vzťah založený na výmene poznatkov a vzájomnom učení v oblasti spracovania a vytvárania programov sledovateľnosti pre farmárov. Na základe tejto histórie a dôvery mohli rozvíjať vzťah až do bodu, kedy teraz vyvážajú Normanovu kávu.
Norman založil The Coffee Yard v podhorí hory Elgon, kde nakupuje kávu z okresov Sironko, Mbale, Bulambuli a Kapchorwa. The Coffee Yard je veľké centrum na prijímanie a sušenie kávy. Norman má rozsiahle skúsenosti s kávou – v tomto odvetví pracuje takmer 20 rokov – a naturálne spracovanú kávu vyrába od roku 2018. Často upravuje svoje postupy, aby našiel chuťové profily, ktoré klienti hľadajú.
Čerešne sa dovážajú zo štyroch regiónov okolo The Coffee Yard, kde Norman a jeho tím začínajú proces spracovania naturálnej kávy.
1. Káva sa doručí do stanice, kde sa triedi plávajúcou metódou a ručne vyberajú nezrelé čerešne.
2. Čerešne sa sušia odkvapkávaním navyvýšených lôžkach, aby sa odstránila počiatočná vlhkosť.
3. Prebieha druhá separácia čerešní na základe úrovne vlhkosti a farby, aby sa vytvorili rovnomerné šarže.
4. Fermentácia prebieha buď v uzavretých sudoch, alebo v otvorených nádržiach, v závislosti od požadovaného konečného chuťového profilu. Pre viac „kvetinový“ profil, ako je tento, sa fermentácia vykonáva v otvorených nádržiach.
5. Káva sa následne suší na vyvýšených lôžkach alebo plachtách približne 21 dní, kým vlhkosť neklesne pod 12 %.
Po sušení sa káva uskladní, aby odpočívala a homogenizovala sa. Následne Norman a jeho tím kávu lúpajú a pripravujú zelené zrná na export ručným triedením a použitím farebného triediča.