Domov
    Kategórie
    Košík
    Obľúbené
    Profil
    Novinky

    Mount Elgon - Uganda

    Chuťový profil:  marcipán, karamel, horká čokoláda, slivka

    Profil praženia
    Váha
    Vyberte si variant
    Skladom
    Kategória:
    KÁVA
    Kód produktu:50-1

    Popis produktu

    Cultivar: SL14, SL28 & Nyasaland
    Process: Natural
    Flavour notes: Marzipan, caramel, dark chocolate, plum
    Producer: The Coffee Yard
    Region: Mbale, Mount Elgon
    Altitude: 1800 - 2200  masl.
    Q sore: 85 pts
    Harvest: Jan 2024

    MOUNT ELGON - UGANDA

     

    The Coffee Yard je novým obchodným partnerom spoločnosti The Coffee Gardens, ktorá podporuje Normana Mukurua a jeho tím pri dodávaní káv. The Coffee Gardens poznajú Normana už niekoľko rokov a vybudovali si vzťah založený na výmene poznatkov a vzájomnom učení v oblasti spracovania a vytvárania programov sledovateľnosti pre farmárov. Na základe tejto histórie a dôvery mohli rozvíjať vzťah až do bodu, kedy teraz vyvážajú Normanovu kávu.

     

    Norman založil The Coffee Yard v podhorí hory Elgon, kde nakupuje kávu z okresov Sironko, Mbale, Bulambuli a Kapchorwa. The Coffee Yard je veľké centrum na prijímanie a sušenie kávy. Norman má rozsiahle skúsenosti s kávou – v tomto odvetví pracuje takmer 20 rokov – a naturálne spracovanú kávu vyrába od roku 2018. Často upravuje svoje postupy, aby našiel chuťové profily, ktoré klienti hľadajú.

     

     

     

    Čerešne sa dovážajú zo štyroch regiónov okolo The Coffee Yard, kde Norman a jeho tím začínajú proces spracovania naturálnej kávy.

     

    1. Káva sa doručí do stanice, kde sa triedi plávajúcou metódou a ručne vyberajú nezrelé čerešne.

    2. Čerešne sa sušia odkvapkávaním navyvýšených lôžkach, aby sa odstránila počiatočná vlhkosť.

    3. Prebieha druhá separácia čerešní na základe úrovne vlhkosti a farby, aby sa vytvorili rovnomerné šarže.

    4. Fermentácia prebieha buď v uzavretých sudoch, alebo v otvorených nádržiach, v závislosti od požadovaného konečného chuťového profilu. Pre viac „kvetinový“ profil, ako je tento, sa fermentácia vykonáva v otvorených nádržiach.

    5. Káva sa následne suší na vyvýšených lôžkach alebo plachtách približne 21 dní, kým vlhkosť neklesne pod 12 %.

     

    Po sušení sa káva uskladní, aby odpočívala a homogenizovala sa. Následne Norman a jeho tím kávu lúpajú a pripravujú zelené zrná na export ručným triedením a použitím farebného triediča.